[[!tag anonymity in-finnish]]

Helsingin Sanomat kysyy lukijoiltaan Pitäisikö verkkoon kirjoittaa nimellä vai nimimerkillä?. Vaihtoehtoina antavat:

1) Julkisesti omalla nimellä.

2) Nimimerkillä, mutta niin että HS-toimitus tietää kirjoittajan henkilöllisyyden. Yksi henkilö voi käyttää vain yhtä nimimerkkiä.

3) Pelkällä nimimerkillä. Kukaan ei tiedä kirjoittajan oikeaa henkilöllisyyttä eikä kuinka montaa nimimerkkiä hän käyttää

Minusta ainoa oikea vaihtoehto on 3. Mikäli kaikista asioista pitäisi aina kirjoittaa julkisesti omalla nimellä, moni arkaluontoinen asia jäisi keskustelun ulkopuolelle kokonaan. Nykymaailmassa työnantajat, juorulehdet, naapurit ja muut etsivät hakukoneilla ihmisistä tietoja ennennäkemättömällä laajuudella. Jotta sananvapaus pääsee toteutumaan kunnolla, on välttämätöntä, että sen käyttöä ei joudu kukin itse rajoittamaan sen takia, että pelkää paljon myöhemminkin tulevia seuraamuksia.

Esimerkki: jos kirjoittaa Hesarin keskustelupalstalle olevansa homoseksuaali, se ei tänään ole ongelma. Se olisi ollut ongelma vielä 70- ja ehkä 80-luvullakin. Mikään ei takaa, etteikö siitä voi tulla ongelma uudestaan 20 vuoden päästä. Maailma ei aina muutu parempaan suuntaan.

Samasta syystä on minusta väärin vaatia, että paljastaa henkilöllisyytensä Hesarille, joka lupaa olla kertomatta sitä kenellekään. Maailma voi muuttua myös niin, että Hesarista tulee paha. Tai joku Hesarin työntekijä vuotaa tietoja. Salaisuus, jonka tietää kaksi, on huonommin varjeltu, kuin salaisuus, jonka tietää vain yksi.

Perusteluna nimen vaatimiselle annetaan yleensä se, että se siistii käytöstä ja poistaa pahimmat väärinkäytökset. Näin joskus tapahtuukin, mutta ei aina. Tässä on useita näkökohtia:

  • Hesarin ja muiden lehtien mielipidepalstojen kirjoitukset ennakkotarkastetaan. Nimen kertomisella ei ole mitään vaikutusta julkaistujen tekstien laatuun.
  • Netissä on rutkasti esimerkkejä siitä kuinka omalla nimelläänkin ihmiset törttöilevät oikein kunnolla. Niitä löytyy WWW-sivuilta, postituslistoilta, Usenet-ryhmistä, Facebookista, jne. Oman nimen käyttö varmasti hillitsee, mutta selvästikään ei tarpeeksi.
  • Lapsia ohjeistetaan ikinä kertomasta oikeaa nimeään netissä. Lapset eivät siis olisi tervetulleita Hesarin keskusteluihin.
  • Riittääkö pelkkä nimen pyytäminen vai pitäisikö se myös tarkistaa? Jos ei tarkisteta, miten estetään esiintymästä monella nimellä?

Hesarin keskustelupalstojen (toisin kuin mielipidesivun) taso on täysin ala-arvoinen, sille nauretaan ympäri valtakuntaa. Lehti haluaa nähtävästi parantaa tilannetta. Riittääkö pelkkä nimen vaatiminen? Minä väitän, että ei riitä. Noilla sivuilla saa jutuilleen niin paljon julkisuutta, että jatkossakin siellä tullaan trollaamaan.

Keskustelupalstojen siivoamisen kannalta olisikin oleellista, että Hesari tekee selväksi, että he vaativat ja myös valvovat käytöstapoja.

Sen lisäksi on tarpeellista, että valvontaan oleellisesti kuuluvaa negatiivista palautetta ei voi noin vain kiertää. Esimerkiksi jos käyttäjä joutuu julkaisukieltoon määräajaksi, ei ole järkevää, että tämän voi kiertää vain luomalla uuden käyttäjätunnuksen. Uuden tunnuksen luomisessa pitää olla jokin kustannus, kuten se, että uuden tunnuksen ensimmäiset kirjoitukset moderoidaan. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä niin kauan kuin Hesarin nettisivuille voi kirjoittaa mitä tahansa ilman, että Hesari siitä välittää.